Sacmi HK-1 wikkelmachine voor PEZ-zoetwaren

De Oostenrijkse zoetwarenfabrikant PEZ International was op zoek naar een volautomatisch verpakkingssysteem voor het verpakken van zijn harde snoepjes. Er was behoefte aan een krachtig en flexibel systeem voor de primaire verpakking van de snoepjes, dat bovendien snel beschikbaar moest zijn. Een nieuwe ontwikkeling van Sacmi Packaging & Chocolate kwam op het juiste moment.

Op de productielocatie in Wenen produceert PEZ International jaarlijks zo’n 2.000 ton gelatineproducten en harde snoepjes in alle soorten en maten. Het proces loopt van de productie van de ruwe massa van siroop, suiker en water tot de uiteindelijke verpakking. De fragiele snoepjes, in Oostenrijk ook wel Zuckerl genoemd, worden vervolgens in folie gewikkeld. Hiervoor gebruikt het bedrijf op meerdere verpakkingslijnen speciale wikkelmachines . Eind 2021 kreeg PEZ International een klantvraag die de capaciteit van de bestaande verpakkingslijnen ver te boven ging .

“We hadden een krachtige wikkelmachine nodig voor dubbele twistwikkeling met 800 harde snoepjes per minuut , die ook snel moest worden geïnstalleerd”, zegt Manfred Hackl, technisch manager bij PEZ International. En Sacmi Packaging & Chocolate had onlangs een nieuwe ontwikkeling gelanceerd. De H-1K wikkelmachine onder het merk Carle & Montanari is ontworpen voor het verpakken van ronde en rechthoekige snoepjes in een dubbele twist wrap en voldeed aan alle prestatiespecificaties. Het nieuwe systeem kon snel worden geleverd en overtuigde meteen met de producten in testbedrijf.

Bij het verpakken van snoep kan de geraspte suiker een probleem worden.
De speciaal ontwikkelde voerplaat is gemaakt van hoogwaardig kunststof. (Afbeelding: Sami Verpakking & Chocolade)
Daarbij kwam de bereidheid van de fabrikant van de verpakkingsmachine om de invoerplaat van de H-1K specifiek voor deze toepassing aan te passen. “Met onze bestaande wikkelmachines hebben we geconstateerd dat de suiker in de snoepjes van het metaal van de invoerplaten wrijft. Sacmi Packaging & Chocolate handelde dienovereenkomstig en ontwierp voor ons een speciaal gevormde plaat van hoogwaardig kunststof”, benadrukt Manfred Hackl.

Eén invoerplaat voor vele formaten
Sacmi’s H-1K wikkelmachine onder het merk Carle & Montanari bleek de ideale oplossing te zijn voor het dubbel draaien van de kleine lekkernijen bij PEZ. Sinds april 2022 verpakt het in tweeploegendienst harde snoepjes in verschillende formaten. De snoepjes worden hiervoor eerst in een laadbak gevuld en komen vervolgens via een trilgoot met rooster op de draaiende aanvoerplaat terecht om de gebroken stukken te scheiden. Dankzij het servomotorgestuurde aandrijfprofiel van deze indexeerschijf biedt de nieuwe wikkelmachine een hoog rendement en veel vermogen .

Met de functie “Adjustable Pitch” voor vrij te kiezen productafmetingen en -afstanden gaat de H-1K verder dan de conventionele mechanische principes op basis van nokken en biedt hij een grote flexibiliteit voor het verpakken van zeer verschillende producten. De optimale productieparameters worden in het systeem opgeslagen om een ​​hoge efficiëntie en snelheid te bereiken .

De machine kan ook worden aangepast aan andere formaten.
De roterende grijper pakt de snoepjes afzonderlijk op om ze naar de wikkelinrichting te voeren. (Afbeelding: Sami Verpakking & Chocolade)
De invoerplaat wordt continu gevoed door sensoren en neemt tegelijkertijd de functie van productbuffer over. Zodra de snoepjes op het bord zijn aangekomen, worden ze voorzichtig in holtes aan de rand van de schijf getransporteerd die zijn aangepast aan hun afmetingen. Op deze manier gescheiden kunnen de producten door een roterende grijper worden overgenomen en naar de wikkelinrichting worden gevoerd. De herstellende krachten die ontstaan ​​door de spanning van de folie zorgen ervoor dat het snoepje strak en stevig wordt ingepakt . “De double twist wrap is van zeer goede kwaliteit”, benadrukt Manfred Hackl.

De folie wordt tevens via servo-aandrijvingen naar de wikkelmachine gevoerd, waarbij een korte toevoer elektrostatische oplading voorkomt. In het kader van een hoge machinebeschikbaarheid heeft PEZ International gekozen voor de optie van een dubbele folierolhouder met automatische folieaansluiting . Mocht de folie echter ontbreken of de aanvoer van producten haperen, dan schakelt de machine direct uit.

Snelle productwisselingen
De snoepjes zijn verzegeld met een dubbele wrap.
Het wikkelapparaat wikkelt de snoepjes in een dubbele twist wrap. (Afbeelding: Sami Verpakking & Chocolade)
Ook PEZ International profiteert van de snelle productwisselingen op de wikkelmachine. “We zijn afhankelijk van snelheid en de conversie van de H-1K duurt slechts ongeveer 30 minuten”, zegt Manfred Hackl tevreden. Daarnaast roemt hij de zeer eenvoudige gebruiksvriendelijkheid en de logische processen, waarmee de medewerkers goed overweg kunnen. De verpakkingsmachine wordt aangestuurd via een gebruiksvriendelijk HMI-touchscreen, dat is ontworpen volgens Industrie 4.0-normen.

De volledig transparante bescherminrichting biedt een duidelijk zicht op de binnenkant van de machine. Door het open ontwerp is de wikkelmachine goed bereikbaar voor reiniging . Dankzij de spatwaterbescherming volgens beschermingsklasse IP54 wordt de onvermijdelijke aanhechting van suiker door nat reinigen verwijderd. Fragmenten en kruimels van de snoepjes komen terecht in opvangbakken, die tijdens bedrijf kunnen worden verwijderd en geleegd.

flexibiliteit voor de toekomst
Beide partners zijn tevreden met de nieuwe wikkelmachine.
Manfred Hackl, technisch directeur bij PEZ International, is zeer tevreden met de krachtige en flexibele verpakkingsoplossing. (Afbeelding: Sami Verpakking & Chocolade)
Manfred Hackl is helemaal tevreden met de investering in de verpakkingstechnologie: “Met de H-1K vervullen we de bestelling van de klant en leveren we perfect verpakte harde snoepjes.” PEZ International kan de wikkelmachine opnieuw kalibreren als er andere zoetwaren mee verpakt moeten worden . de toekomst. Zo kan de aangekochte machine voor het verpakken van de harde snoepjes op een later moment omgebouwd worden tot een product dat qua formaat en eigenschappen totaal anders is.

De PEZ-bedrijvengroep uit Traun bij Linz heeft bijna 1.000 mensen in dienst en heeft naast Wenen productievestigingen in Hongarije en de VS. Het bedrijf brengt elk jaar ongeveer 70 miljoen PEZ-dispensers en vijf miljard snoepjes in omloop, die verkrijgbaar zijn in meer dan 80 landen over de hele wereld. Naast het in 1927 gelanceerde merk PEZ behoren ook de merken BioBon, Egger en Hustinets tot de PEZ-familie.

Laat een reactie achter